Прикарпатському університету – 82!

14 травня наша університетська спільнота відзначила дві знаменні дати – День Університету -82р (!) та День народження відомого українського письменника, громадського діяча і політика, патрона нашого Університету Василя Стефаника(151річниця).

З цієї нагоди відбулася низка заходів у форматі онлайн за вийнятком нагородження переможців та призерів V Обласного літературно-публіцистичного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Василя Стефаника.

Урочистості розпочалися з виконання гімну та хвилини мовчання у пам‘ять про всіх загиблих у війні проти Росії. З промовою до університетської спільноти виступив ректор Ігор Цепенда. Він заявив, що «університет не стоїть осторонь спільної боротьби з ворогом»: «Ми докладаємо чималих зусиль для матеріальної, фінансової, а саме головне – інтелектуальної підтримки ЗСУ, нашого народу, нашої держави».

«Сьогодні вся освітянська спільнота солідаризується. Ми підтримуємо тих наших колег, які нині не можуть продовжувати освітні процеси у своїх рідних університетах. На базі Прикарпатського розгорнув свою діяльність найбільший заклад вищої освіти Херсонської області – Херсонський державний університет», – сказав ректор.

«У цей день хочу щиро від усіх нас подякувати нашим друзям з-за кордону за знак підтримки та солідарності з нами у боротьбі з російським агресором. Величезна кількість університетів, інституцій, громадських організацій надсилали і надсилають допомогу, яку ми передаємо на Збройні сили та тим, хто потребує сьогодні в умовах агресії. Це – велика солідарність. Це – момент істини, який ще раз засвідчив усім нам, що ми об’єднані спільною світлою метою – ми формувалися, формуємося і будемо формуватися на тих цінностях, які вирізняють нас від цієї російської орди, яка хоче знищити не лише Україну, а й ту спільноту, яка сьогодні об’єдналася навколо України», – підкреслив Ігор Цепенда.

На його переконання, головне завдання Прикарпатського національного університету полягає в тому, «щоб своєю потужною інтелектуальною працею ми допомогли якнайшвидше завершити цю війну нашою перемогою».

Під час урочистого марафону онлайн-трансляції заходів також відбулися інтерв’ю про волонтерську діяльність працівників університету та студентів. А у коротких креативних роликах учасники відзначення Дня університету змогли побачити ПНУ очима студентів.

Варто зазначити, що впродовж урочистого марафону усі охочі мали можливість взяти участь у інстаграм-квесті «82.к.Р.о.к.и.» на сторінці сайту студентського Сенату університету. Учасникам потрібно було відповісти правильно на 10 запитань про Прикарпатський університет.

Упродовж останніх років Університет є лідером серед закладів вищої освіти Прикарпаття, займає високі позиції в українських та міжнародних рейтингах. Зокрема, ми посідаємо 2-е місце серед вітчизняних закладів вищої освіти у міжнародному наукометричному рейтингу SCImago Institutions Rankings,  входимо у ТОП-10 українських університетів міжнародного рейтингу U-Multirank та в ТОП-20 ЗВО України за популярністю серед вступників.

На завершення урочистого дійства студенти Прикарпатського університету заспівали популярну «Ой у лузі червона калина».